Thursday, January 7, 2010

Berkenalan dengan Si Penagih Dakwah ketika kerajaan menghidangkan juadah new year 2010


Kekasihku..

Mudah-mudahan tulisanku saat ini benar-benar datang dari hatiku..

Mudah-mudahan ada sesuatu yang boleh dimanfaatkan kami bersama sebagai penghuni dunia yang sementara..

Kekasihku,

Blogku ini umpama kebun yang disemai benih-benih cinta kepadaMu..

Ilhamkanlah aku dengan tuaian-tuaian yang mampu memberi kesan pada mana-mana hati insan bergelar hamba..

Kekasihku,

Inilah warkah-warkah cinta yang aku olah untuk tatapan dunia demi mendambakan kasih dan keredhoanMu…

Kau iringilah nukilan dakwahku ini dengan rahmat dan kasih sayangMu..


Sket detail ttg pe yg aku nak share ngan korang2..

PROGRAM : XPDC DAKWAH : “OPERASI KEHADIRAN DIRASAI”

: Solat Hajat berjemaah di Masjid Jamek

Qiamullail di Masjid KLCC

TARIKH : 31 DISEMBER 2009 - 1 JANUARI 2010

LOKASI : DATARAN MERDEKA DAN KLCC

ANJURAN : GABUNGAN MAHASISWA ISLAM SEMALAYSIA (GAMIS)

Lets start d’story..

Concert sampai larut malam, artis yang beraneka gaya, bunga api..antara judah kerajaan Malaysia untuk rakyat kesayangannya pada malam new year..amboiw, sayangnya kerajaan Malaysia pada rakyatnya..hidangan keseronokan, beginikah mempamerkan rasa sayang?

Pernah dengar ttg Rasulullah ckp,kalau kita ikhlas..kalau kita buat satu benda, Allah balas berganda?

Cam cite Saidina Ali ngan buah delima yang Fatimah teringin sangat nak makan, sedekah satu tapi berbalas lebih dari itu!dahsyat kan?

Masya Allah!Subhanallah..perkara apa yang aku alami dengan sahabat-sahbat ketika XPDC dakwah di dataran merdeka lerbih kurang macam tu.

Niat kami adalah untuk bersedekah..bukan setakat dengan membahagi-bahagi mineral water ngn calendar yang diedarkan oleh pihak GAMIS, tapi juga untuk bersedekah dengan sedekah yg paling utama yakni “ilmu”.

Korang boleh teliti huraian tafsir surah at-Taubah ayat 79 tentang sedekah yang dimaksudkan Allah taala, aku relate dengan kitab len tentang pengertian sedekah kat situ. Mula-mulanya cam blurrr, baca tafsir ayat tu. Yang buley aku kaji ayat tu coz aku xfaham mase bedah buku ,

“PETUNJUK BERDAKWAH DENGAN BERKESAN” tulisan Dr. ‘Aidh Abdullah Al-Qarni.

Hasil telaah aku sedekah yang dimaksudkan dalam tafsir Surah at-Taubah : 79, adalah seutama – utama sedekah ialah orang yg mengajarkan ilmunya kpd saudaranya yg Islam.

Aku ade tanya sahabat-sahabat dari pelbagai campus len, apa niat depa dalam XPDC Dakwah ni..depa ade cakap,nak banteras maksiat..nak berdakwah..cam tu la rope jawapan mereka.

Alhamdulillah niat mereka baik,sangat murni..

Sekelumit perasaan kecewa bilamana “Operasi kehadiran dirasai” hanya dirasai bila geng2 mahasiswa Islam buat halaqoh kat tengah2 kesesakan manusia di depan stage concert. Mungkin babak XPDC tyme ni boleh diistilahkan sbg “klimaks Operasi” kot.

First stage dalam XPDC, xramai mahasiswa whether muslimat ataupon muslimin yg bertaburan ada keberanian untuk masuk ngan geng2 kaki rayau, minah2 lepak..setakat bagi calendar ngn mineral water belum capai matlamat..

dirasai air mineral yang kita bagi,

then dirasai dengan menerima calendar yg kita duk bagi..

dah tercapaikah matlamat “Operasi Kehadiran Dirasai..”???
belum cukup para daie’ ku sayang..

setakat bagi, belum cukup dirasai..

aku paham la..daie’ kita ni cam takut2..yela,mereka sume baek2..tudung labuh2, berkopiah.. ada yg duk tegah wat breakdance la..campur lak ngan pakaian pelik2..gaya2 perlakuan yg ajaib, teguk arak selamba badak je..isap rokok gaya isap tak isap rokok (cam isap lebih dari rokok rasenya..tut2.. paham2 la kome ek!)

aku, aniq ngan angah bergerak bertiga..

awal2 bergerak, bile aku bagi mineral water..calendar ..then terangkan kedatangan aku anjuran mane..belum sempat nk kuarkan tazkirah dakwah lg,dorang dah macam ni hah..

“assalamualaikum ustazah!”

“me kaseh!i luv u..”

“wah,*******..leh berkenalan?”

“nak no.tepon bleY?”
time kaseh kat angah,aniQ..bagus gak kome yg duk push achik ntok mulakan pi kat mamat2,minah2 yg cam gaya2 tuh..

korang igat x awal2 tuh, bile achik cakap stok peluru achik cam mineral water, calendar sume dah abes bg..angah cakap, “achik ati2..jgn tersalah bg kt mat2 indon..”aniq lak cakap “achik cepat sgt berjalan.. bergerak sendiri je,”then korg cakap, “ni amek angah punye..hah,aniq pon ade lagi..kat sane tu hah achik, dak2 tu hah..”

start dari achik pi, ditemani korang2 dua orang..achik nampak muka korang cam cuak jugak awal2 tu kan..

achik pon cuak jugak dalam ati sebenarnye..pura2 je cam kuat awal2 tuh,hehe.. tp bile pk tol2..kalo aku takut2, kalo aku tak mulakan untuk approach depa yang pelik2 nih..takkan menjadi misi dakwah & matlamat kan jadi sekadar matlamat..nawaitu tinggal kenang-kenangan je..well,what 2 say..blk dr XPDC ni confirm2 r ade yg tulih kt blog msg2 cam cantek je..hakikat penyampaian message dakwah?hmm..

Lu pk laa sendiri..!(nabil,aku pinjam ayat ngko sat)

Tapi, coz ade perasaan kasih sesame insan yg mendalam..rase simpati sgt ngan keadaan dorg..aku pon paksa & beranikan diri ntok mulakan..

“hi..ape khabar..?muslim?ok..assalamualaikum..actually saje je datang kt korang..dah lame perhati td..um,akak ni sebenarnye dar GAMIS..taw x ape tu GAMIS?senyum xlepas dari terukir di bibir ni hah..

Terlopong je mereka..tp cam kelihatan berminat nak taw..saat aku salam ngan depa td, saje aku tak lepaskan tangan salah sorg remaja pompuan ni..saje,strategy..ikat ukhwah,huhu..

Actually, akak..kwn2 ni dari GABUNGAN MAHASISWA ISLAM SEMALAYSIA..OOoo..(aku ubah topic,tak nak mereka rase pelik+cam bosan..)

“cantik la adik2 ni..cam artis,”saje aku puji so that mereka bg perhatian pada kehadiran kami..aku tahu remaja mmg suka dengan dipuji, even kalo kite nk tegur atau nasihat mana2 remaja sekalipon..pujilah mereka terlebih dahulu, then baru mereka tertarik nak dengar ape yg kita cakap berikutnye..


Berbunga hati mereka, tampak jelas pada senyuman yg diukir penuh ikhlas..dari yg duduk ikut bangun, berminat ntok bersembang ngan kami.

“Korang sume dari mane nih..”

“Kami dari Sabah, saje nk datang epi2..seronok2..akak?”lembut tutur si gadis2 yg sememangnye manis2..

‘A’ah, saje seronok2..epi2..sekali setahun kan kak,idup ni mst epi!” kate yg laki2 yg kelihatan cam nga xstabil..die cube mendekati kami, kami undur sket ke belakang..cam agak rapat sgt ngan badan kami.

“Ooo..Jauhnya korang datang,akak2 sume ni dari UIA..korang pernah dengar UIA?”

“Ooo..UIA?”

“Universiti Islam Antarabangsa, ala kat Gombak je..Akak2 student lagi..korang ni dari sabah semata-mata nk sambut new year ke?”

“Ooo..kami dah kerje, datang dah lame kak..kami keje kat sini..”(sorang sebut kerje kat cni,sorg sebut kat situ..macam2 ada!)

“wah, dah keje korang nih, cam muda2 lg.. umo brape sume nye ni..”

“Ni 17,saya 18..saya 19..saya 18..saya 19..saya 20 kak! um,kakak?”

“Umo akak 22..da tua da,huhu..”

“22? cam muda lg kak..”

“a’ah kak,***** je..”

isyh depa lak yg jet aku..ade teknik dakwah cam aku jugak ke depa nih?huhu..pandai tol minah2 nih..kembang semangkuk =)

“akak, bley gtaw name..?”

“a’ah lupe tanye name korang..akak, kak ely..ni kak hana’, and ni kak mas..masyitah..adik2 lak?”

“saya sekian..saya sekian..saya sekian2..”

Aku xmampu ingat banyak name..sebab keadaan mase tu agak kecoh, ngan dak2 laki sibuk nyampok..nyelit kat blkg, tepi kami..ribut tyme tuh,huh.. yg aku ingat dak bernama nur (sbb same ngan cite “nur kasih”haha..)and yang namenye BELL..sebab shbt2 igt aku bersalam ngan laki, coz dak pompuan ni xgaya pompuan lansung..cam laki.

“akak, saya nak amek gamba ngan akak bley..” kate si laki2..

Cam artis lak aku rase, yg tu hulur hp camera, yg tu menyelit mtk benda same..

“hmm..bley, tp mst dengar ape yg akak nak cakap nnt..”

“tp kak, saya nk bergambar 2org je ngan akak,”

Hish,dak ni da len lak..

“kak, jgn layan dorang tu..otak tak betol, nga mabuk..”nur tarik aku ke bahagian len..dia dak baek aku rase..walaupun dia memakai bulu mata palsu, ngan rambut dikerinting &diwarnakan ala2 gadis gipsy, aku dapat rase die masih mempunyai naluri yg kuat ntok jd baek..die bawak kami bersembang ngan kwn2 sewaktu dgnnye..

“um, korang sume berminat x kalo akak ade program yg ala2 islamic..,nk invite korang datang?”

“program islam ya kak, cam ttg agama ya gitu?minat2..xpernah ade yg ajak kami datang pon..kami suka aja..”

“Mana ya tu kak, oo saya teringin jugak kak..kami tak kisah, bila ya kak?”

“um, nnt kalau ada..akak akan ajak korang..macamne..”

“Bleh2 kak..Akak, bagi no.telefonnya..”

“Um, cam ni..adik bagi no.telefon adik, nnt akak hubungi, tapi janji ngan akak, jangan bg no.akak pada dak2 laki da la..”

“Ok kak, xde masalah..kita janji sama kakak..”(loghat sabah mereka datang blk)

“Btol nih?”

“tol kak..kami janji..”

Perbualan kami berlarutan, termasuk ngan dak laki..mujo ade angah..aku asyik bersembang memikirkan ntok ikat ukhwah terlebih dahulu ngan mereka..bila angah da masuk bagi tazkir bab murtad..bab bahwa arak tu haram..aku pon ikot tuka topic..kami bergilir bercakap ngan depa..

Asri dak lelaki dalam gambar, baru je lepas minum arak..angah tanye,


“asri..taw x yg arak tu haram?”

Asri jawab..”taw kak..”

Asri ni ade satu trademark, bila dengar kita cakap bab2 agama..die akan cakap,

Akak,abang awie cakap.. “Rock2 pon, masyuk syuga jugak..janji, igt Tuhan!”sambil2 tunjok jari ke langit.

Dalam ati aku, mmg artis2 ni memberi kesan pada mentality remaja2 nih..

“tol asri, tapi kalo asri nak masuk syurga mesti kene tingal minum arak..”angah mengulas.

“Asri taw x, nape Allah haramkan kita minum arak?”

“xtaw kak.. cikgu di sekolah dulu tak pernah bagitaw..cikgu hanya ajar 123..ABC..”gaya ckapnye pon dah ala2 rockers gitu hah..

Ati aku menggetus lagi, sistem pendidikan negara masih buntuhkan permantapan.

Angah pon mengulas, aku menongkok tambah..

Kemudian asri cakap, “kak..sempena tahun baru ni aku tol2 minta maaf kak ya..aku nak masyuk syurga..rock2 pon masyuk syurga kan kak..nnt aku tak nak minum arak,

“asri, kalau nak masuk syurga kite kene bertaubat dulu..asri bila nak bertaubat?”

“tengokla kak, 2-3 tahun lagi ke..”

“tak boleh asri, Allah cakap kalo kita nk bertaubat, mesti dari sekarang..jadi asri kene tinggalkan arak start dari skrg..”

“azam tahun baru ea asri, tinggalkan arak kalau nak masuk syurga..rock2 pon masuk syurga..tapi mesti tinggalkan minum arak,”

“ok kak..saat ini asri berjanji azam tahun baru ni..asri akan tinggalkan arak..asri cuba tak minum arak..asri takkan minum arak..rock2 pon masyuk syurga apa!”kata asri penuh bersemangat,

“janji ea asri..azam tahun baru ni, asri mesti tinggalkan arak..”

“tol kak, asri nak berazam ni..”katenya dalam kedaan yg masih rockers.

“Asri, taw x ape masuk name asri?”

“Ape die kak?”

“mase..maseku..dalam Quran, Allah ade sebut name asri..-wal’Asr-demi masa..”

“Oo..name aku ade dalam Quran ya kak..”die tersenyum,

Ok, stop cite sal asri, kite doakan je die tol2 berubah bersama ngan azam barunye..biarpon kite xtaw sejauh mane kebenaran dari kata2 nya..kita doakan saje asri.cite sal sorang lg lak..


Man plak sorang lg dak laki yg cube mendapat perhatian dari kami, kalo tengok gambar yg aku attach, man adalah dak yg bertindik di lidah dan berkulit cerah.

Dia mengaku bahwa dia kristian, kemudian kawan2 pompuannya pon cakap die tipu..dia Islam sebenarnye.

Kami cakap kt man, die perlu mengucap kembali.

Die ikot istighfar..mengucap.Mule2 die pelik nape kami suruh die cam tuh..Man cakap, die maen2 ajer..dalam ati die Islam.

Angah cuba memahamkan man bahawa bagaimana cara kita bleh jadi murtad even walaupon hanya bergurau.

“Aku mintak maaf kak, tol2 nih..aku hanya maen2..aku tak taw pon macam tu boleh murtad.”

Aku taw man malu, bile kami tanya adakah dia seorang muslim atau x, sebab gaya dirinya yg penuh dengan bertindik di badan. Yang anehnya die seolah terkejut dan seolah berfikir bila mendengar kupasan berkenaan murtad.

Kami kasihan pada remaja2 ini, mereka banyak yg xtaw..

Kami sangat bersimpati dengan keadaan mereka..

Kami nak bercakap panjang lagi, mereka kelihatan makin seronok nak dengar.. even kawan2 laki mereka menarik mereka ke tempat len..dorg respon “jap2..”

mereka tempis tangan kawan2 mereka depan kami, dan bertahan daripada berganjak. Cuba mendengar apa yg kami cuba sampaikn dengan perhatian.

Kami semakin bersemangat ntok mengolah, yg si pompuan2 ikot perhatian mendengar..

Nur tak lepas memegang tanganku dari tadi. Dak ni memang cepat mesra.

Tapi kami terpaksa beransur, pihak pimpinan gamis minta kami bergerak ntok agenda berikutnya. Kami terpaksa tinggalkan mereka.

Asalnye kami datang hanya berbekalkan mineral kosang ntok diberikan pada remaja2 nih..ketika nak beredar datang pejaja minuman2 dalam tin dan botol ke arah kami ngan dak2 remaja nih..

Sebagai tanda terima kasih atas tazkirah dari kami, mereka belanja kami bertiga air tin. Mulanya kami menolak, tp dorang mendesak supaya kami menerimanya.Beria2 nak belanja kami..

Akhirnya kami meraikan dorang dan menerima air tin tiap sorang satu.

“kak, amek saje ape yang nk berape pon..kami belanje akak..kami sume epi dengan akak..terima kasih sangat2 kak..”

Cam tu la bunyinye kata2 yg dilontarkan oleh mereka terhadap kami..

Sambil melambai-lambai kami meninggalkan mereka. Jauh di sudut hati berdoa, Ya ALLAH kau bantulah mereka, berikan mereka hidayah untuk berubah ntok menjadi hambaMU yg beriman dan juga beramal.

Yg pasti bila mase nak bergambar..yg dak pompuan ni ckp..

“eh, kalo nk bergambar bia pompuan ngan pompuan je..laki ngan laki je..”


Bile ade laki yg nak bersalam plak, “eh xboleh la..kakak da cakp td haram..”kate yg len.

Hati ku berharap, biarpon mungkin hanya di hadapan kami mereka beraksi sedemikian, namun sekurang-kurangnya mereka ada sedikit perasaan hormat terhadap orang-orang yg cuba memanjangkan amanat Rasululullah s.a.w..

Bayangkan, dengan berbekalkan air mineral untok mad’u seperti ini..mereka membalas kami dengan air tin yg masih dalam keadaan sejuk dan dijaja mahal di malam new year..dengan izin Allah, kami dapat benda yang lebih berganda dari awalnye..bukan setakat air,perhatian mereka..tapi jugak ukhwah,

Alhamdulillah Nur telah menghubungi aku beberapa kali selepas XPDC tempoh hari. Manakala Bell plak baru je sms aku..die bertanya khabar tentang aku dan mengucapkan rasa terima kasihnye kpdku..

Aku bercadang, melalui Nur dan juga Bell..aku akan cuba mengenali geng2 remaja sebegini dengan lebih ramai lagi. Terlintas di benakku ketika ini untuk memasukkan mereka ke dalam program S.P.I.E.S under YB Dr.Halimah Ali untuk pemulihan dari segenap aspek terutama dari sudut rohaniah.

Prinsip aku, tak dapat nak pegang ramai pon, sorang dua pon xpe..asalkan kita berusaha setakat termampu. Hidup ni untuk dikongsi apa saje yg dirasakan baik, kerana di syuga pon kita bakal berkongsi.

Berkongsikan destinasi yang digelarkan sebagai syurga, ia tidak dicipta untuk kita seorang..begitu juga neraka..di saat ramai2 yg bersenang-lenang mengajak mereka ke neraka, ayuh kita bersusah-payah untuk membawa mereka ke syurga..biarpon kita belum tahu di manakah tempat kita selayaknye..

Pada sahabat2 yg berpandangan pelik terhadap tindakan kami di malam XPDC baru-baru ni, cubalah untuk berfikiran terbuka..mad’u2 kita sangat berbeza dengan keadaan diri kita. Jika mahu mereka menerima kita sebagai Daie’, haruslah menerima mereka terlebih dahulu sebagi Mad’u..

Mereka yang kelihatan seperti penagih dadah..sebenarnya menagih dakwah daripada kita..



Sahabat-sahabat di luar sana, yang berpandangan negative terhadap kami2 yang cuba membanteras maksiat dan menyebarkan dakwah di malam new year..bersikaplah relevan dan lebih terbuka, kami bukan pergi untuk menyemarakkan malam new year yang penuh dengan juadah hiburan yang melekakan..tetapi pergi dengan misi menyelamatkkan remaja-remaja islam yang lebih kurang sebaya seperti kita bahkan lebih muda. Jangan beranggapan sewenang-wenangnya jika kamu tak berada di sini untuk bersama-sama berjuang serta melihat dengan mata kepala sendiri..4sure, kamo pon takkan tak jelas dengan visi sebenar kami kalo da gitu keadaannya.

Aku bercakap kerana sangat sedih dan terkilan, antara sahabatku yang baru nak berjinak-jinak dengan program sebegini ditahan oleh senior di university dengan hujah yang tak kene gaya langsung. Adik ini bercerita kepadaku sebaik sahaja aku pulang XPDC keesokkan paginya. Dia berasa sangat sedih dan menyesal kerana terikutkan kata-kata senior berkenaan.

Jgn cepat menghukum, nobody’s perfect.. manusia masuk syurga dengan rahmat Allah. Siapakan kita untuk menentukan rahmat Allah? Kita tak tahu di penghujung nyawa kita nanti, masihkan kita dengan Islam yang sebenar-benarnya..Di saat orang len berusaha berbuat sesuatu selepas berijtihad untuk meyelamatkan keadaan, kita yg duduk sekadar berpeluk-tubuh hanya lancang menuduh yg bukan2..

Kekadang seolah tak sabar menunggu kedatangan akhirat, agar terbongkar segala kebenaran dan kepalsuan..

Ini hanya sebahagian babak ketika malam new year, ku rase tak perlu ku ceritakan semuanya. Yang pasti marilah kita same2 memperbaharui niat dari semasa ke semasa agar segala usaha kita ke arah kebaikan dipandangNYA..

Aku tukang kebun yg tak pernah sempurna, maafkan aku andai terbabas mencoret tinta dakwah yang tak pernah seberapa..Dan, aku tidak pernah memaksa sesiapa pun untuk bersetuju dengan pandangan aku. Kekasihku Ya Allah! Kau yang lebih mengetahui isi hatiku dan Kau jua lah yang lebih mengenaliku..Memadailah dengan keredhoanMU,Terima Kasih Duhai Kekasihku! Wallahua’alam.
















































13 comments:

MASYITAH MD.HASSAN said...

nice elaboratin achik..really agree ..may Allah bless n give a lot of strenght to u..

-dari angah yg tengah demam..huhu

...Nur iNsAn... said...

startgi n dkwah yg bgus n mnarik=).. smga Allah m'prmudahkn urusan hamba2-Nya yang ingin mengajk ke arh kebaikn...
doa sy, smga akak trus b'juang n dimantapkn iman...amin

Anonymous said...

tahniah ustazah.........
respek sama ustazahh......

"semoga segala gerak kerja Islam diredhai olehNya...."

-insan dhaif-

فاطمة بنت محمد نور said...

Seorang manusia yang bertabiat jahat tidak cukup dengan hanya membenci kejahatan yang dia lakukan sekiranya mahu kembali ke pangkal jalan, tetapi yang lebih utama adalah membuktikan perubahan itu dengan berusaha mengembalikan kebaikkan di dalam diri dan jiwanya....chaiyok2 achik

marhamah said...

can i have a chat with u..
i really need someone to talk to..
kwedox88am@yahoo.com

tukang kebun solehah..=) said...

to marhamah:
sure =)..i just add u 2 YM..
Very well then sis..

ruzzEzanie said...

really nice story to share..may Allah bless u

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

sye pernah join prog cmni dgn perkid di klccwaktu kt matrik uia pj...

tgh2 operasi terjmpe kwn 1 sekolah dulu...

bile tnye: ko wtper sni??

aku dtg dr kolej naik bas, abes skg da xde bas lepak sini la..

adoi, dilema2...lbh susah tegur kwn sndiri drpd owg yg xdikenali...

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

sye pernah join prog cmni dgn perkid di klccwaktu kt matrik uia pj...

tgh2 operasi terjmpe kwn 1 sekolah dulu...

bile tnye: ko wtper sni??

aku dtg dr kolej naik bas, abes skg da xde bas lepak sini la..

adoi, dilema2...lbh susah tegur kwn sndiri drpd owg yg xdikenali...

mawarberduri said...

slm perjuangan. thniah, ahsanti! alhamdulillah~

btul, pndg lah sume org dr kacamata dkwh dgn kasih syg dan kecintaan y sarat djiwa. NEVER to assume. kita penyeru, bukan phukum. sedih dgn org2 y tak fhm, pacik macik y menjelingkan mata tanda mrh ble ana hang out dgn membe2 sek dulu y totally a hot sexy gal. sekurgnya mrka msih mahu mdengar & tak malu utk bjalan bsama ana.

moga ht sntiasa tetthabat di perjuangan ini, ameen~

A.K's Life said...

Hanya Allah je yg tahu betapa kagumnya saya dengan saudari..

Ya Allah, kuatkanlah hati kami sekuat hati saudari ini dan sekuat hati para nabi dan sahabat..

nuh (AnaMuslim) said...

Assalamualaikum.
Selamat tahun baru 2012 kak Elly. Semoga Allah permudahakan segala urusan akak. Malam tahun baru semalam kak Elly ada buat dakwah tak? Macam dalam kisah di atas ni. :)

si gadis said...

akak, saya share ya :) untuk menjadi pengajaran and hikmah buat semua :) syukran