Monday, March 28, 2011

aku ke yang buat Rasulullah saw menangis ???



                                                  
Aku sayang Allah..
Dan aku mahu terus begitu buat selamanya..
Bukan setakat pada taipan huruf di blog je..
atau sekadar pada pengakuan lisan,
tapi................................................
selaras dengan perbuatan & amalan..
Tolonglah diri, cukup2la berangan..
sedarla diri, hidup ni sementara..
apa yg ko kejor sangat pada dunia nih? bukan kekal pown..


kalo dtg tsunami cam kat jepun tu hah..
rumah banglo besor & hebat cam mane pown, 
berkecai jugok..
kereta mewah tahap gabang pown, dok berbaloi jugok..
cantik or licin macam mana pun kulit ko,
x guna jugok..
tsunami or ape2 bencana dtg..
xde maknanye die nak nengok rupa ko, atau nk telek harta ko, or nk pandang kedudukan & pangkat ko..
kalo die nak serang, nak melanda..die maen belasah je..
xkire betapa hebatnya ko pada mata manusia kt dunia nih..
anak datuk ke, anak tan sri ke, artis ke..
kalo tsunami atau bencana2 dtg..langsung disapunye!

oit diri! ko xsedar2 lg ke..
oit, aku ckp diri aku sniri...
asal ko ni hah..
nak lawan Tuhan ke?
cubalah bawak bertobat..
cubalah bersihkan hati tuh!
cubalah perbanyakkan amal jariah..
dari ko duk himpun or kumpol duit beli bende2 bersifat duniawi yg benefit kt ko sorang je,
betterla ko sedekah kt faqir2 yg lebih memerlukan..


oOo..dah sedekah? alah, setakat sedekah duit yang leyh lekat celah gigi je + asyik duk tingat kat duit yg dah  terbagi kat org..xde maknanye lah!
oit diri sniri! ko jgn mimpilah ko tuh boleyh masuk syurga senang2..
harga kasut ko tu dah boleyh bagi kat satu keluarga org susah makan seminggu tahu x..
tu x masuk handbag lagi..baju lagi..
ko ni! rase hebat sgt ke hah? ko igt murah ke kos nak masuk syurga? mudah ke?

oit diri sniri, cubalah insaf..
apa je lah bekalan yg ko ade..
nak kata berdakwah bilhal pown x..
bil lisan? pandai ckp je!
ade bende jahat dpn mata, buat x tahu..takut org ckp kite busy body lah..hapela..
abes, cuba dakwah org pown x!
ko ni dri sniri..nk jadi ape ek?
hebat sgt ke ko???


apela nk jd ko ni dri sniri..
buat malu org islam jelaa..
Tuhan bg ko msh bernafas..
hargailah..
kan nnt mati katak, 
mase tu xde guna dah ko nak nyesal..
udah2 la cinta pada dunia..
hentikanlah..
oh diri aku sniri..
Astaghfirullahal'azim........................

Setiap kali nak buat jahat atau rasa menyampah hidup kat dunia nih..aku tingat kat mak andak (kenalan aku time umrah).
(mak andak sebelah hujung sekali, pakai spek, belakang suaminya..pak andak)
Mak andak org kampong je, tp semangat die kumpul duit..buat kerje kat bendang..sebab nk tunai ibadah..aku tengok mase kat madinah ngn mekah dulu, die ngn suami die x sopim sgt pown cam org len..mmg dorg ni dtg nk tunai ibadah btol2..malu seyh aku, lebih dorg xbelajar agama tinggi2, tapi dorg lagi bijak dr org yg berpendidikan..sebab dorg igt mati lebih dr kite2 yg slalu sgtla alpa..)
kenalan2 umrahku..dari kiri ; mak andak, makcik moon, & bakal jenazah :)
mak andak cite..mase kat mekah..die mimpi, kat depan kaabah ade sorg jejaka ni menangis teresak2..jejaka ni mmg tersgt la tampan, hensem sampai terpegun tengok dia cite mak andak..xdpt nk imagine kate mak andak nih..die menangis sampai muka die merah padam..menangis xhenti2 di hadapan kaabah..

mak andak yang menyaksikan ni pown tanyalah pada org sekeliling die tika tuh,
"siapa gerangan jejaka yg menangis sampai teresak2 tuh?"

kemudian, ada suara menjawab..
"baginda adalah Rasulullah s.a.w.."


mak andak terkejut sgt..kemudian mak andak bertanya lg..
"kenapa Rasulullah s.a.w menangis?"

kemudian suara tu menjawab lg..
"Baginda menangis kerana sedih mengenangkan sikap umatnya di akhir zaman.."

mendengar kisah mimpi mak andak tuh ketika dia di mekah, aku langsung terkesima..
kelu..bohongla kalo tak menangis kan..

terdetik dlm hati aku, "aku ke antara umat yg telah menyebabkan Rasulullah s.a.w menangis?"
Ya Allah.............aku ke umat yg teruk itu?
kesian Rasulullah s.a.w............mase time nk wafat dulu pown masih sempat ingat kat kite..
"UMMATI..UMMATI..UMMATI.."
yg kite nih, mengaku je ummat Rasulullah s.a.w..tapi ingatkah kite kat Rasulullah s.a.w?

asyik pk nak kumpul duit nak beli kereta, nk buat rumah besar2..nak itu & nak capai ini..
agak2 dlm sehari, berapa banyak kite berselawat utk Rasulullah s.a.w..
ke tak igt langsung?
ade fikir tak nak bantu perjuangan Rasulullah s.a.w?
ke pikir hidup kite je..dah tak pikir org?
atau, siap lawan balik lg sunnah? asyik pk cinta manusia je..
duk layan perasaan sniri je..

hu, aku la tuh..
oit diri sniri! sedar la weyh!!
udahla..bawak2la tobat..
kesian kat Rasulullah s.a.w..penat baginda berjuang utk kembangkan & tegakkan Islam..
yg kite ni duk peluk tubuh je..sedar2 ade plak yg menentang Islam tu sniri..

bayangkan kalau Rasulullah s.a.w hadir ke sisi kite waktu nih, pasti dia bertambah sedih dengan keadaan ummat die skrg..
jom semua kite berubah..kalo yg solat lambat tu kite cuba awalkan..masuk waktu je trus solat..kalo sering solat sendiri2 je, kite cuba berjemaah..kalo kite solat kt bilik or kat rumah je slom nih..kite cuba hidupkan surau atau masjid plak..solat berjemaah kat sane..yg pasti mehla kite berubah/berhijrah kpd perkara yg lebih baik..bukan setakat bab solat je..sume bende k..slow2 pown xpe..kite cube ye..mst kene cube..slom terlambat..slom mata terpejam rapat..slom pintu tobat tertutup rapat..

aku tak kata aku baik..tapi jomlah kite berubah same2..

berubah terlampau drastik pown bahaya, yg penting kene berubah dgn berlandaskan ilmu..
means..kene mencari..kene belajar dr sumber2 yg benar..
kalo tak tahu bertanyalah, bergurulah..
insha Allah..pasti ada jalanNya ;)





sabda nabi saw yang bererti; Barangsiapa yang Allah inginkan agar ia menjadi orang yang baik, maka Allah akan memperdalamkan dia dalam (urusan) agama.


(Hadis Sahih, Muttafaq 'Alaihi) 
Wallahua'alam~ 

5 comments:

ikan kiut said...

masyaAllah..post yg terbaik!

azim_3110 said...

ekk..?
emmmm...
aaaa...
im speechless..
kak ellie..
mohon diambil isinya ya?? :)

tukang kebun solehah..=) said...

silakan dik..xperlu mtk izin..ape yg baek, kite same2 share..ape yg sebaliknye, kite buang jauh2..it's nothing pown actually..kisah yg x seberapa ^_^

ummu said...

assalamualaikum
tulisan yang menyentuh hati ini.
malu sendiri jadi...
syukran laki..
ya

::blog anak jawer:: said...

ya ALLAH...beruntungnye mak cik tu...bermimpi dapat jumpa rasullah S.A.W....