Sunday, May 29, 2011

Maafkan aku sahabat kerana mengecewakanmu..

Bismillahirrahmanirrohim..
Semoga artikel ku kali ini bersih dari penyakit hati..

Beberapa org sahabat telah menasihatiku..
Seolahnya aku terlalu degil & keras kepala untuk menerima nasihat..
Maafkan aku sahabat2..

Aku terpanggil untuk menulis artikel ini, bukan untuk berbahas atau membela diri..tetapi sekadar ingin mengungkap kata-kata maaf atas kedegilanku..
Sekali lagi aku memohon maafkan aku sahabat-sahabat..

Kamu semua dilahirkan terbaik untukku..
kamu semua jauh lebih baik dari aku..
aku sedar..ku akui hakikat itu..

Akan tetapi, ku rasakan aku tak perlukan perubahan untuk itu..
hijrah untuk diri lebih baik itu perlu, tapi aku lebih prefer soal akhlak & ibadah..tak perlulah aku nyatakan aku ingin berhijrah untuk itu, kerana bagiku..cukuplah ia menjadi rahsia aku dengan Allah azzawajalla~
Aku selesa, kerana aku berasakan aku berada di tengah-tengah..
Ye, "pakaianku"..aku biasa2 saje..
dari dulu lagi..maafkan aku sekiranya ada di kalangan kamu yang mendapati aku hipokrit atau berlakon selama ini..maafkan aku..

Jika dulu di depan kamu, aku seolah berlakon..bukanlah bermakna aku ingin menyatakan aku yang terbaik..
tapi sekadar tak mahu menimbulkan kontroversi..
tak mahu mencetuskan lebih banyak persoalan atau pertikaian..
hakikatnya di luar..aku biasa-biasa saje..
namun jiwa tarbiah ini ingin sekali diberi peluang untuk berjuang bersama-sama kalian..
Sekali lagi maafkan aku sahabat..maafkan aku..

Ye, dulu aku berseluar ketat..bert-shirt sendat..tudung atas paras dada..lengan kadang 3suku..stokin hntah ke mana..stokin lengan xpernah ku peduli..malah ade sejarah yg lebih teruk dari itu, namun tidak perlulah aku nyatakan di sini..kerana aku sudah pun berhijrah dari habits yg buruk tersebut. Dari aspect pakaian, dalam hati ade niat ingin berubah tapi perubahan mendadak ku kurang disenangi family ku..sudahla niat ku untuk melanjutkan pelajaran dlm bidang agama ditentang..aku benar2 berasa tersisih..lantas aku menjadi seperti mengkarung, berubah warna mengikut tempat..
di kampus lama dulu lain..di luar, bersama family ku & kawan2 lain, pula lain..
dan dengan cara ini aku lebih disenangi family ku..terutamanya adik-beradik ku & saudara-mara yg rapat dengan ku..jalan dakwah ku pun lebih diterima~

Aku rindu sahabat2 tarbiah yg dulu..ternyata ramai yg sudah terputus hubungan denganku..ku sedar siapa diri ini..namun aku bersyukur, masih ada yg sayang..masih ade yg setia berhusnuzon denganku..sahabat2 sekolah & kelas di kampus lama dulu ternyata lebih menghargai hubungan ini..walaupun appearance mereka hanya biasa2 saje, tapi mereka tak mudah melatah..mereka tetap sudi bersahabat denganku..aku benar2 terharu..biarpun waktu di kampus lama dulu, bg mereka appearance ku berlainan..tapi mereka menerima diriku seolah telah lama mengenaliku..

mereka juga setia memanggilku ustazah, juga family ku..masih setia merujuk ku di kala ade pertikaian & persoalan dlm agama..aku menghargai & mengalukan pertukaran pendapat & pertanyaan2 dr mereka..

kadang diri ini tertanya-tanya,
di mana sahabat yg dulunya mengakui persahabatan yg dibina selama ini kerana berlandaskan akidah?
di mana sahabat-sahabat yg menyatakan hubungan yg dibina ini berlandaskan perjuangan Islam?
begitu mudahnya anda menghukum tanpa cuba empati terhadap diri aku yg sebenar..
maafkan aku jika kata-kata ku ini berbaur agak kasar..
sahabat-sahabat tolong maafkan aku..

Kadang-kadang jiwa ini lemah, terluka kerana tiba2 dihempap teguran..
padahal kalian sudah lama tidak menjengah khabarku..
ini cakna atau penyakit hati yang menular?aku keliru..
Maafkan aku, kerana mengungkapkan pertanyaan sedemikian..

Aku masih menutup aurat..
Cuma aku gemar memakai jeans..tapi baju t-shirt ku labuh..tudungku bawah paras dada, & masih berstokin..
Abah lebih menggalakkan aku memakai jeans kerana baginya jeans lebih selamat bg kaum wanita.Dia tahu benar aku seorang yg lasak dr dulu..plus kuat merempit ;)

Kawan ku, hafizah-hafizah Quran ternyata lebih terbuka..contohnya seperti Maryam Nabeelah Ismail, @http://maryamnabeelah.blogspot.com walaupun dia seorang sgt menjaga..berjubah & memakai jilbat labuh dengan warna yg gelap, istiqomah setiap mase..akan tetapi apabila ku rujuk hal begini kepada beliau..beliau sgt open..katanya, bagi dia..die masih menganggap pakaianku ini dalam kategori org yg menjaga, plus die juga dibesarkan di KL..die faham benar situasi ku..aku menyenangi perwatakan beliau, orgnye bersahaja..jauh dr sikap takabbur, dan sgt gemar menuntut ilmu..tanpa kata2 aku sudah terdakwah dengan akhlaknya ;)
seringkali aku nyatakan hasrat pdnya.."teringin sprt Maryam,"
tp bls die dgn humble, "Allah dijadikan kite berlainan, kak elly tak boleh menolak ape yg mmg dlm diri kak elly dr dulu lg..tak dpt tak, kak elly akn kembali jgk jd mcm tuh..jd dri kita, cume utk 'tak' melampaui prinsip Islam..kene kreatif.."
Aku fhm benar maksudnya, krn dia tahu sikapku..dr kechik aku suka sgt ngn fashion..mungkin sikap abah waktu muda2 dulu..bapak borek, anak rintik..cam guitar..abah dulu pown ahli band music..so skrg aku plak yg berjinak2 dengan music..mase program Laukana Bainana Annabi saw dulu...ibu Lin, zaujah kpd Dr. Dzulkefly Ahmad ade mengajakku jamming time weekend tp aku xdpt nk commit sbb shooting program tv.. shooting ape tu? hehe adelaa ;)

aku, bertudung biru pink, ibu lin serta sahabiah-sahabiah kesayangan ^_^
Aku tak berhenti setakat itu, aku rujuk pd sahabiah-sahabiah ku dalam nisa' Shah Alam & Muslimat, seperti kak lyn, kak dian, kak haris & kak ct..pandangan mereka jua serupa..malah..kata mereka..perlu ade org sprtku dlm perjuangan ini..sebab focus mad'u kami adalah golongan remaja yg liar..mad'u yg berada di kawasan bandar..yg jauh dari pegangan agama..tak boleh disamakan dengan situasi org yg background family nye mmg mantop, atau kawasan yg mad'u nyer mmg sudah islamic & agk ketimuran..mereka ternyata lebih terbuka & berpandangan jauh..
Alhamdulillah, When i see these faces..i know, i'll never walk alone! ^_^
Maafkan aku sahabat..bukan niat aku untuk membandingkan kamu semua dengan sahabat2 ku di Shah Alam atau KL..tapi ini sudah menjadi bumi tarbiah ku, sukar untuk aku lari dari hakikat ini..

Bagi mrk yg thabat, yg Istiqomah dgn pakaian yg warak..Alahmdulillah, aku ucapkan tahniah..tapi hati2..jgn cepat menghukum org lain..sebab manusia masuk syurga dengan rahmat Allah, pernah diceritakan dlm kitab tentang seorang abid yg sgt soleh & kuat beribadah mase zaman bani Israel dlu..Allah bg dia mcm2 balasan yg baik ketika di dunia..ditakdirkan beliau meninggal dunia, kemudian Allah memutuskan untuk beliau ke syurga atas tiket kasih syg & rahmat dari Allah..tetapi abid tersebut menolak..katanya, dia tak mahu masuk syurga atas tiket tersebut akan tetapi beliau ingin masuk syurga dengan sebab ibadah & amalan2 beliau di atas dunia dulu..maka Allah terus memerintahkan malaikat untuk mencampakkan abid itu ke dalam neraka..
ini kerana beliau berasakan takabbur atas perbuatannya, beliau berasakan beliau lebih layak masuk syurga kerana amalan2nya di dunia dahulu..

teringat aku akan suatu hadith sohih, sabda nabi saw yg berbunyi,
"tidak akan masuk syurga barangsiapa yg ade walau sebesar zarah sikap takabbur,"

Aku ingin sekali mengingati diri yg lemah ni & sahabat yg disayangi sekalian..
Manusia masuk syurga dengan rahmat Allah, siapakah kita untuk menilai dan menghukum seseorang..apakah anda benar2 yakin dengan pengakhiran hidup kalian..di syurga ataukah di neraka?
Islam itu cantik, Islam itu mudah..tapi ini tak bermaksud aku ingin mempermudahkannya, dan janganlah pula anda memperberatkannya..

Ayuh bertaubat setiap detik dan mase, ayuh menjadikan istikhorah sebagai rutin..agar segala perbuatan kita mendapat petunjukNya Yang Maha Esa setiap detik & tika..

YesSs, am far from perfect..acknowledge it, tapi sedangkan Luqmanulhakim yg bijaksana pun masih mengutip mutiara yg bermanfaat dari org yg "JAHIL"..inikan pula kita yg tak seberapa..
kerana apa yg penting?
"Akhlaqul Karimah"

Sama-sama doakan yg terbaik & bersangka baek sesama insan..
kita hamba je pown..wallahu'alam ^_^





19 comments:

pangi antiperkasa said...

ah kamu..risau nau pasal pndangan manusia..
yg penting pndangan tuhan..

tukang kebun solehah..=) said...

syukran krn berikan kate2 semangat..kekadang ati terguris ngn pndangan sahabat2 yg terlalu dihormati & dipercayai selame ini..hati berase sakit bila pernah ade perasaan sayang yg tinggi.. bukankah almukminu mir'atul mukmin? mungkin benar juga, pandangan Allah segala2nya ;) thanx pangi antiperkasa..really appreciate ^_~

Anonymous said...

Elly anakandaku..
Sesungguhnya Allah hanya melihat pada hati inan..bukan pada warna kulit atau pakaian, walaupun etika berpakaian itu sudah ditetapkan...jangan gusar bisikan manusia..hati mu hanya Allah jua yang tau...teruskan istiqamah dan bercinta dengan Khaliqmu..salam sayang dari Ibu Lin

ayuni alwani said...

xpe sekadar luahan hati..
tpi bila berlaku cmni la kita boleh menilai siapa yg betul2 sahabat..

tukang kebun solehah..=) said...

syukran ibu lin..kata2 ibu sgt bermakna buat elly..lurve u for the sake Allahutaala ;)

bt adik ayuni alwani ; thanx adik yg sokmo support k.elly..btol jgk tu, tp akak hrp sentiuasa dpt terus kekal berhusnuzon dgn shiapa pom...
tetap b'terima kasih bt yg m'kritik ;)

hajrun said...

Tuhan tahu apa yg orang lain tidak tahu =) maka pedulikanlah apa yg orang kata selagi apa yg kamu kerjakan tidak melanggar batasan agama. Carilah penghargaan Allah kerana itulah KPI (key performance index) kita yg sebenar, bukannya penghargaan manusia. Teruslah menjadi dirimu, menjadi yg terbaik yg kamu mampu! Percayalah bahawa Tuhan tahu =)

tukang kebun solehah..=) said...

thanx hajar syg..ati2 driving ke penang..thanx again, really appreciate ;)

Anonymous said...

smoga elly trus cekal dlm jaln dakwah yg kian mncabar nie..anggap ujian yg datng 2 sbg pguat ely tuk trus btahan dlm jalan dakwah nih..i'allah...mohon kkuatn dr Nya krn Dia sntiasa ada tuk kita..^^..

Anonymous said...

hai elly..
Semoga dugaan yg dtg dapat mmbuatkan anda tabah..
Aku pon baru berubah dan masih dlm proses berhijrah

P/s: eleh pangi..poyo.

pencinta_syahid94 said...

salam ziarah ukhtie~

xderk apa yg perlu dirisaukn jika dihati sudah terdetik utk brubah...insyaAllah boleh...

"ssungguhnya amal itu diikuti dengan niat"...

sikit2 lama2 jadi bukit...
moga berjaya =)

waRDah a.k.a QiQi said...

kakak elly........ tak kisah la kak elly mcm mane pon.. I do luv soooo much!!!! n I'll always do, insya Allah.. :))

lame dah tak ngarut ngan kak elly, jumpa lg nnt, insya Allah, kak elly...

miss u....... with luv: aqilah wardah.. cewah3x.. poyo tak ingat.. :D

tukang kebun solehah..=) said...

haha..thanx to all..
kata2 kamu semua sy amek sbg doa..
terima kasih skali lg..bt yg takde identify, atau bt ade yg identify..ie; pecinta_syahid94, & my beloved cik Aqilah wardah yg very supportive..
terima kasih semua!!
terima kasih Allah, Kau tak pernah memandang serong padaku, malah mengirim sahabat2 yg slalu memberikan kata2 semangat..Engkau luar biasa!!

thanx Aqilah..syg kamoo, mmuah..

really appreciate semua ^_^

aniQ said...

thanks 4 ur sharing my dearest acik..maafkan aniQ andai aniQ x dpt jd sahabat yg baik..
hanya org yang benar2 kenal acik je tahu who is my acik..btul kan??
the most important thing yang aniQ respect sgt pada acik..jiwa dai'e yg ada pd acik yg smpai skrg masih belum btol2 tertanam dlm diri aniQ utk melangkah jauh spt acik..
do ur best in whatever u do..may Allah bless u..doakan aniQ juga..^_^

aniQ said...

thanks 4 ur sharing my dearest acik..maafkan aniQ andai aniQ x dpt jd sahabat yg baik..
hanya org yang benar2 kenal acik je tahu who is my acik..btul kan??
the most important thing yang aniQ respect sgt pada acik..jiwa dai'e yg ada pd acik yg smpai skrg masih belum btol2 tertanam dlm diri aniQ utk melangkah jauh spt acik..
do ur best in whatever u do..may Allah bless u..doakan aniQ juga..^_^

tukang kebun solehah..=) said...

thanx aniQ..terharu bangat, inshaAllah..amin..best of Luck!! ^_^

HAFIDZ said...

sis ane copas beberapa kata" ente ya tentang "Maafkan aku sahabat karena mengecewakanmu"

soalnya q juga mau nyampaikan ini ketemen. mohon izinnya

tukang kebun solehah..=) said...

silakan copy, xde masalah..asal membawa pada kebaikan..

*huffaz Solehah* said...

tika persahabatan bermula..di saat ini laa untuk mengenali yang mana kawan yang mana lawan.. laa tahzan k.elly...innallaha maa'na..cyaiyokk.. moga terus istiQhamah dalam membawa perubahan dan kebaikan buat semua umat islam...Aminn :))

*huffaz Solehah* said...

di saat pertemuan di takdirkan..di sini laa kita harus mengenal antara kawan atau lawan...anggap saje e2 teguran membina..laa tahzan k.elly.. innallaha maa'na..caiiyokk k.elly.. moga terus istiQhamah dalam membawa perubahan dan misi dakwah...Amin :))